Beknopt verslag van WIPSCE 2013, met al enkele boeiende links

WiPSCE was echt een succes! Eerst en vooral was er veel sympathie en steun voor onze zaak. Zowel de Britten van Computing at school (CAS) en Computer Science for fun (CS4FN) als verschillende Duitse professoren informaticadidactiek drukten hun belangstelling uit evenals bereidheid om ons te helpen als daarvoor mogelijkheden zouden zijn. Verschillende medewerkers van CAS willen met ons samenzitten om hun ervaringen met ons te delen zodat we van hen kunnen leren.

Anderzijds hebben we heel veel (verwijzingen naar) materiaal gekregen dat er dikwijls heel interessant uiziet. Ik geef hier een korte opsomming:

  • hoe beschrijf je het vakdidactische proces om bepaalde leerstof over te brengen (heel belangrijk, want we zullen buiten materiaal ook de manier waarop het kan overgebracht worden, verder moeten uitwerken)

  • er waren verschillende talks over programmeren: van instap- tot gevorderde cursussen in het leerplichtonderwijs, wat eigenlijk de aard van programmeren is, waarom programmeren belangrijk is, tips voor vakoverschrijdende projecten, programmeren zonder pc, enzovoort

  • ook werden er tools voorgesteld: grafische voorstelling van programma-uitvoering, van database operaties, games voor verschillende doeleinden (zie bv http://Tinyurl.com/csedgames)

  • er was een schitterende talk over computationeel denken unplugged (dus zonder computer) door CS4FN! Ik heb hier bijvoorbeeld een boekje naast mij liggen met “magic tricks” die eigenlijk stiekem programmaatjes zijn. Om jullie een idee te geven: Paul Curzon begon zijn talk met het tonen van een boek geschreven door iemand met locked in syndrome (iemand die volledig verlamd is en enkel nog kan knipperen met de ogen, in dit geval zelfs maar met 1 oog). Zijn vraag was heel eenvoudig: hoe heeft hij dat gedaan? Deze vraag leidde ons tot een paar mooie informaticavraagstukken waar er totaal geen computer aan te pas kwam. ‘It’s all about problem solving and helping people’ zei hij. Schitterend! Meer info vind je op http://www.cs4fn.org/.

  • er was een talk over black box testing in high school. Dat was maar een onderdeel van een groter project met allemaal informatie over informatica in het secundair onderwijs (http://Csfieldguide.org.nz)

  • buiten CAS in het Verenigd Koninkrijk is er in Nieuw-Zeeland een vergelijkbare organisatie zoals i22n met opnieuw veel interessant materiaal: http://Nzacditt.org.nz. We kregen ook uitleg over welke programmeertalen leraren in Nieuw-Zeeland in welke contexten gebruiken en waarom.

  • last but not least was er een heel boeiende talk over educational programming in de lagere school (in Slovakije). Zij zijn bezig met de analyse van het cognitieve proces van leerlingen bij het oplossen van vragen van de Beverwedstrijd (http://www.bebras.be/nl/home) waar Kris Coolsaet onlangs een mailtje over stuurde.

Intussen kreeg Bern vanuit München ook al het bericht dat de beloofde schoolboeken informatica bij hun onderwijs onderweg zijn naar Leuven.

Internationaal is er dus echt al veel materiaal, maar dat moet natuurlijk vertaald worden naar onze situatie. We richten dus, volgens mij, best spoedig een i22n-werkgroep op om dat materiaal door te nemen en te kijken wat we waar kunnen gebruiken in het Vlaams onderwijs.

Voor meer informatie mag je altijd mailen naar mij ([email protected]) of naar Bern Martens ([email protected] of [email protected]). Wij beschikken op dit ogenblik allebei over de voorlopige proceedings op papier. De finale versie komt beschikbaar in de ACM Digital Library, maar dat kan uiteraard nog wel enkele maanden duren…

Enthousiaste groeten!